Hem

Nyheter

OCAD transformer

OL Laser

CheckOMap

Info

Logga in

oapp

Gästbok

Länkar

Donation

 

 

Nyheter

 

 

Nyheter kan vara vad som helst.

Till att börja med enbart från mig.

 

Kommentera gärna nyheterna. Kommentar


En enkel översiktskarta för att se laserdata-utbredningen.
Översiktskartan i OL Laser har legat nere. Nu finns en liknande funktion som jag lagt upp på en web-sida. LAS-file Viewer
--------------------------------
2021-01-04 : Jerker Boman

OpenStreetMap har ändrat sin policy.
I programmet OL Laser finns en översiktskarta från OpenStreetMap. I början av Januari ändrades deras policy markant för möjligheten att ansluta sig mot deras kartservrar. Följden blir att programmet ritar enbart upp laserdatafilens utbredning (ruta) och inte någon bakgrundskarta. Jag hoppas kunna ge er en förbättrad och omarbetad version om någon månad, men kan inte lova något.
--------------------------------
2020-01-31 : Jerker Boman

Ny version OL Laser 1.4.0.13
Sedan våren 2018 har Lantmäteriet tillhandahållit laserdata från en ny laserskanning. Punkttätheten är minst dubbel så hög jämfört den tidigare skanningen för nationella höjdmodellen. Produkten heter Laserdata Skog. För att klara av att processa dessa filer har programmet OL Laser omarbetats så att minneshanteringen fungerar bättre. I dagsläget fungerar den nya funktionaliteten vid val av las-fil eller laz-fil och vid bearbetning av en fil i taget (ej batch). Planen är att ge ut en helt ny version av programmet där användaren ska kunna välja helt fritt område som ska bearbetas oberoende på laserfilens utbredning. Nedladdning File download.
--------------------------------
2019-01-19 : Jerker Boman

Kartkonvent Nacka 27-28 Januari 2018
Läsvärt från kartkonvent. Länken till huvudsidan med all dokumentation Kartkonvent Nacka. Jag redovisade mit program CheckOMap och hur det såg ut kan du finna här CheckOMap presentation.
--------------------------------
2018-03-07 : Jerker Boman

Läsvärt
Länkar till läsvärda arbeten. Den första länken tar upp problematiken med att få laserkurvor redovisade där dom är som tydligast. Den andra länken går till en undersökning om hur orienteringskartan ska kunna tas fram med mer automatiska metoder ur laserdata.
--------------------------------
2013-09-24 : Jerker Boman

Ny release OL Laser version 1.4.0.5
Nu finns en ny version av OL Laser på nedladdningssidan File download. En hel del buggrättningar den här gången. Anteckningar vad som är rättat i olika versioner finns i textfilen Version information
--------------------------------
2013-03-11 : Jerker Boman

Ny release OL Laser version 1.4.0.3
Nu finns en ny version av OL Laser på nerladdningssidan File download. Batchkörningen fungerade inte för skapa höjdkurvor. Thanks to Zdenek Rajnosek.
--------------------------------
2012-09-09 : Jerker Boman

Ny release OL Laser version 1.4.0.2
Nu finns en ny version av OL Laser på nerladdningssidan File download. Ni som tidigare har installerat OL Laser behöver avinstallera den gamla först. Orsaken till denna lilla release är ett mycket spännande projekt. Jarkko Ryyppö (RouteGadget) har laborerat fram fantastiska kartor/underlag från lasermaterial. OL Laser är en del i denna process. I morgon kan ni gå in på Karttapullautin och ladda ner programmet som då är uppdaterad. Jag kommer fortsättningsvis kalla Jarkko:s programmet "MapPuker".
--------------------------------
2012-08-29 : Jerker Boman

Ny release OL Laser version 1.4
Nu finns en ny version av OL Laser på nerladdningssidan File download. Ni som tidigare har installerat OL Laser behöver avinstallera den gamla först. Två stora nyheter i OL Laser v1.4 är att det nu ska gå att "Batch" köra flera filer och att enkelt få en översikt över sitt innehav av laserdatafiler. Mer om nyheter kan du finna i dokumentet Vad är nytt i OL Laser och på engelska News in OLaser. Som vanligt kan det vara svårt att testa av alla olika varianter av filer. Hör av er så ska jag försöka rätta till de värsta felaktigheterna direkt.
--------------------------------
2012-07-24 : Jerker Boman

Vad kommer sen, till version 1.4?
Till nästa version finns support för .laz filer. Ett ganska nytt och väldigt kompakt filformat. Finlands motsvarighet till Lantmäteriet levererar laserdata i detta format, förövrigt helt gratis. Titta på denna hemsida - Finlands kartskatt. Den stora nyheten tror jag blir möjligheten att köra flera filer i en batch-körning. Ev hinner jag med att förenkla valet av laserdatafiler m.h.a. en översiktskarta.
--------------------------------
2012-06-06 : Jerker Boman

Buggrättning OL Laser version 1.3.0.4
Nu finns en ny buggrättad version av OL Laser på nedladdningssidan File download. Inställningarna för kurvorna blev inte sparade korrekt. Dessutom hade laserkurv-ekvidistansen 1,25m fallit ifrån. Fortsätt gärna rapportera in fel till mig.
--------------------------------
2012-06-05 : Jerker Boman

Buggrättning OL Laser version 1.3.0.3
Nu finns en ny buggrättad version av OL Laser på nedladdningssidan File download. Den här gången var det intensitetsbilden som inte blev bra. Rapportera fel till mig så ska jag försöka rätta så fort som möjligt.
--------------------------------
2012-05-13 : Jerker Boman

Buggrättning OL Laser version 1.3.0.1
Nu finns en ny buggrättad version av OL Laser på nedladdningssidan File download. Det gick inte spara inställningar för GRID/TIN med "Last" returnummer. Beklagar det. Som ni förstår dyker det upp flera fel. Så rapportera dom till mig så ska jag försöka rätta så fort som möjligt.
--------------------------------
2012-04-26 : Jerker Boman

Ny release OL Laser version 1.3
Nu finns en ny version av OL Laser på nerladdningssidan File download. Ni som tidigare har installerat OL Laser behöver avinstallera den gamla först. OL Laser version 1.3 har betydande bättre prestanda vad gäller minnesutnyttjande vilket jag hoppas kommer underlätta en hel del för er. Två andra nyheter är att det finns möjlighet att spara undan inställningar och att spara GRID till fil. Mer om nyheter kan du finna i dokumentet Vad är nytt i OL Laser och på engelska News in OLaser. Till programmet föjer en hjälphandledning. Den går även att ladda ner här OLLaser Hjälp och på engelska OLaser Help.
--------------------------------
2012-04-24 : Jerker Boman

Användarnas erfarenheter
Rikard Nilsson från Kungälvs OK skrev ett mail och undrade om jag hade något emot att han la ut en instruktion hur man kan ta fram ett grundmaterial till kartrek med bland annat OL Laser till hjälp. Nej hur skulle jag kunna ha det. Jag uppmuntrar fler till samma initiativ, dela med er av era bästa tips och idéer. Rikards instruktion behandlar hela kedjan från beställning till färdigt rekunderlag. Bra med illustrativa bilder. Här hittar ni dokumentet.
--------------------------------
2012-02-10 : Jerker Boman

Tips och Trix
Jag hade tidigare ambitionen att lägga ut "bra att veta" saker under avsnittet Tips och Trix. Hittills har det varit sparsamt med inlägg men kanske det börjar röra på sig nu. Michael Eglinski på www.okansas.blogspot.com har gjort en liten film om hur man enkelt kan skapa höjdkurvor och branter mha. OL Laser. Du hittar filmen och förhoppningsvis fler inslag såsmåningom på OL Laser Tips och Trix.
--------------------------------
2012-01-27 : Jerker Boman

Jobbar på
Jag har kommit en bit i mina ambitioner på en ny version i början på detta år 2012. Prestandan är nu betydligt bättre. Nu tar programmet ungefär 40% av tidigare minnesåtgång. Spara GRID till fil för snabbare inläsning nästa gång är också klar. Det som återstår är inställningarna. Att på ett smidigt sätt spara undan dessa till nästa gång och att kunna exportera dom för utbyte med andra. Vågar inte säga något datum. Vill till sist tacka alla som donerat en summa till projektet. Ni hittar dom under "OL Laser - Donation".
--------------------------------
2012-01-14 : Jerker Boman

Kartforum 2011
Jag tillsammans med 60-70st andra kartintresserade samlade i Skövde/Billingehus för diskussioner och föredrag. Tack för all respons på min genomgång av OL Laser. Jag tar med mig och försöker förbättra programmet allt eftersom. Enligt era önskemål var möjligheten att spara sina inställningar av största vikt. Därefter buggrättningar och spara sitt GRID. Så det är väl inom dessa områden fokus kommer att ligga. När i tiden nästa version kan tänkas komma vågar jag inte spika. Kanske efter jul och nyår.
--------------------------------
2011-11-21 : Jerker Boman

Ny release OL Laser version 1.2
Nu finns en ny version av OL Laser på nerladdningssidan File download. Ni som tidigare har installerat OL Laser version 1.0 eller 1.1 behöver avinstallera den först. Som jag tidigare nämnt innehåller OL Laser version 1.2 två nya "produkter". Skapa branter och skapa objektdensitetbild. Mer om nyheter kan du finna i dokumentet Vad är nytt. Om någon är intresserad har jag försökt anteckna vad som är rättat i versionen i textfilen Version information
--------------------------------
2011-08-22 : Jerker Boman

Nyheter OL Laser version 1.2
En ny version av OL Laser kommer att dyka upp i dagarna. Det finns ett dokument Vad är nytt för nyfikna. Största nyheterna är möjligheten att skapa branter och objektdensitetbilder.
--------------------------------
2011-08-10 : Jerker Boman

Donationer
Jag har lagt till en sida där man som nöjd användare kan ge en donation till hobbyprojektet oapp.se.
--------------------------------
2011-07-16 : Jerker Boman

Övningar från kartritarutbildningen i Sälen
Det har varit kartritarutbildning i Sälen i dagarna tre. Jag höll ett litet föredrag med tillhörande övningar. Övningar finns här. Presentationen finns här.
--------------------------------
2011-07-01 : Jerker Boman

Ny release OL Laser version 1.1
Nu finns en ny version av OL Laser på nerladdningssidan File download. Ni som tidigare har installerat OL Laser version 1.0 behöver avinstallera den först. Installationen är enkel men här finns annars en Engelsk och Svensk installationshandledning. Som jag tidigare nämnt innehåller OL Laser version 1.1 inte så mycket ny funktionalitet. Jag kommer närmast, i mån om tid, att skriva någon form av handledning / hjälp. Jag tar tacksamt i mot förslag och material från er användare.
--------------------------------
2011-02-12 : Jerker Boman

OL Laser version 1.1 snart ute
En ny version av OL Laser är på gång. Ni som använt version 1.0 kommer att känna igen er. Att skapa objekthöjdbilder har tillkommit. Den stora insatsen har varit rättningar av befintlig funktionalitet. En beskrivning av nyheterna på Svenska OL Laser version 1.1 och på Engelska OL Laser version 1.1. Releasedatum förhoppningsvis någon gång nästa vecka.
--------------------------------
2011-02-05 : Jerker Boman

Hemsidan - nyheter
Lite små nyheter. Den engelska flaggan på startsidan ger en översättning till engelska med hjälp av Google. Om man navigerar sig till OL Laser och nerladdningssidan finns en kort beskrivning av OL Laser på engelska. Finns nu också en Gästbok och några få Länkar som såsmåningom kommer att utökas.
--------------------------------
2010-11-27 : Jerker Boman

OL Laser version 1.0 ute nu
OK. Det var inte många synpunkter eller rapporterade fel som kom till min kännedom. Jag testade själv betaversionen någon timme och hittade en hel del konstigheter, så det låter inte så lovande. Men så blir det, version 1.0 finns under OL Laser - Ladda ner. Gå gärna in och ge synpunkter på innehållet i kommande versioner.
--------------------------------
2010-09-20 : Jerker Boman

OL Laser testperioden slut
Som några av er uppmärksammat fungerar inte OL Laser längre pga att testperioden har gått ut. Jag hoppas att utkomma med en första version så snart som möjligt, när exakt vet jag dock inte. Jag efterlyser sammtidigt mer synpunkter och rapporter på felaktigheter.
--------------------------------
2010-09-07 : Jerker Boman

Snart är Beta-testperioden slut
Hoppas att ni kommit igång och fått fram något användbart grundmaterial. Den version som nu ligger ute för nedladdning kommer att upphöra 2010-08-31. Därför vill jag gärna ha in synpunkter och helst i det här skedet rena felaktigheter. Ni kan skicka mail till admin adressen.
--------------------------------
2010-08-30 : Jerker Boman

Ny "Beta" version av OL Laser
Jag får ursäkta att det låg en gammal version av OL Laser som hade gått ut på nedladdniningssidan. Nu finns en version som räcker Augusti ut för test.Jag vill gärna ha in synpunkter så en skarp version äntligen kan släppas. Jag skrev en engelsk snabbinstruktion till programmet som ev kan vara till hjälp, OL Laser dokument
--------------------------------
2010-08-04 : Jerker Boman

Kommentarer
Nu kan du skriva en kommentar till mig eller någon annan. Jag vet, det finns mycket att fila på. Se under Nyheter
--------------------------------
2010-07-31 : Jerker Boman

OL Laser på Kartringens nyhetsbrev
Om ni vill läsa lite om OL laser kan ni besöka "Kartringen" och läsa deras senaste nyhetsbrev Kartringen.
--------------------------------
2010-07-22 : Jerker Boman

Ladda ner OL Laser
Nu finns det möjlighet att "Beta testa" programmet OL Laser i drygt en vecka. Jag vill gärna ha in synpunkter för att därefter ge ut en första version av OL Laser i augusti. Se Applikationer - OL Laser.
--------------------------------
2010-07-22 : Jerker Boman

Förbereder sommarek
Sommarjobbande ungdommar som törstar efter kartrek? Hoppas det och att det inte är enbart för de lättförtjänta pengarna.
--------------------------------
2010-06-07 : Jerker Boman

Testar första nyheten
Har väl inget speciellt att berätta. Kalle håller på att Beta-testa OL-Laser.
--------------------------------
2010-06-06 : Jerker Boman

 

 

 

 

 

 

Jerker Boman © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use

www.oapp.se